LU Bioloģijas fakultāte                                                 Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedra                                                  M. Lazdiņ�


�Vispārīgā bioloģija�, �Dzīvības ķīmija, �ūna�
2. laboratorijas darbs. 

 

Aprēķinu piemēri.

 

2. tabula. Paraugu masas izmaiņas pēc �āvē�anas un noteiktais ūdens/ sausnas saturs paraugos.

Nr.
paraugs

sverglāzes
 
masa (g)

Parauga iesvara masa (g) glāze + sausais paraugs (g)

sausnas masa (g)

sausna svaigā paraugā (%) ūdens svaigā paraugā (%)
P
XXX
20,00
0,50
20,15
0,15
30,0
70,0

 

Produktu sausnas un ūdens satura aprēķini.

Aprēķinu piemērs dots atbilsto�i kāda nezināma parauga �XXX� (Nr. P) sausnas un ūdens satura aprēķinu gaitai.

 1. Noskaidrojam cik daudz sausnas no produkta palika pēc �āvē�anas, tātad "sausnas masu":

                         [sausnas masa] = [glāze + sausais paraugs] � [sverglāzes masa]

                                     20,15 - 20,0 = 0,15 (g)

 2. Aprēķinam sausnas saturu (%) svaigajā paraugā:


 

[sausnas % svaigā paraugā] = (0,15/0,50) 100 = 30 (%)

 

3. Aprēķinam ūdens saturu (%) svaigajā paraugā:

 

Tā kā visa svaigā parauga masa tiek pieņemta par 100%, tad

 

            [ūdens % svaigā paraugā] = 100 - [sausnas % svaigā paraugā], jeb

 

            [ūdens % svaigā paraugā] = 100 - 30 = 70 (%)

 

  


  

3. tabula. Dati optiskā blīvuma un proteīnu masu saisto�ā grafika konstruē�anai.

BSA koncentrācija (mg/ml)

proteīni 20 l

�ķīduma (g)

 

 

 
 

0,05

 

 

 

 

 

0,2

 

 

 

 

 

0,4

 

 

 

 

 

0,7

 

 

 

 

 

 

 

Koncentrācijas / masas aprēķini.

 

Lai veidotu grafiku, kas parāda nomērītā optiskā blīvuma saikni ar proteīnu daudzumu, mums jāzin, cik daudz proteīnu tika ievadīts Bradfordas reakcijā.

Bradfordas reakcijai visos gadījumos tika ņemti 20 ml testējamā �ķīduma. Tātad jāaprēķina cik mg proteīnu atrodas 20 ml �ķīduma, ja tā koncentrācija ir, piemēram, 0,7 mg/ml.

 

            Dotā koncentrācija norāda, ka katrā �ī �ķīduma mililitrā atrodas 0,7 mg BSA (proteīnu).

Ērtības labad varam:

                                     1 ml izteikt l.              1 ml = 1 000 l,

                   savukārt 0,7 mg izteikt g              0,7 * 1 000 = 700 g.

 

Tālāk varam sastādīt proporciju:

       1000 l �ķīduma ar koncentrāciju 0,7 mg/ml atrodas    700 g proteīnu.

           20 l �ķīduma ar koncentrāciju 0,7 mg/ml atrodas     X  g proteīnu.

 

Risinot proporcijas, nezināmo X atrod pilnās diagonāles vērtības (700 g un 20 l) sareizinot un reizinājumu izdalot ar nepilnās (tās, kurā ir nezināmais) diagonāles zināmo vērtību (1000 l):

 

                               X = (700 20) / 1000 = 14 (g)

 

 


 

 5. tabula. Aprēķini piemērā izmantotās izejas vērtības un rezultāti.

Nr.

iesvara masa proteīnu ekstraktam
  (g)


at�ķai
dījums reizes
 (x)


proteīni 20
�l �ķīduma
 (
g)


koncentrācija mērītajā paraugā
(mg/ml)


koncentrācija pirms at�ķaidī�anas

(mg/ml)


proteīni svaigā pr
oduktā
(g/100g)


proteīni % no sausnas masas
(%)
P
0,250
5,0
4,0
0,2
1,0
0,4
1,3


 

Proteīnu daudzuma aprēķini paraugos.

 

Aprēķināmie lielumi 4 . tabulā izcelti ar uzbiezinātu tekstu.

 

1. Aprēķinam proteīnu koncentrāciju mērītajā paraugā (mg/ml).

 

Izmantojot 4. tabulas stabiņa �proteīni 20 l �ķīduma (g)� skaitlisko vērtību "4,0", kura nolasīta no grafika, varam sastādīt proporciju:

 

           20 l   proteīnu �ķīduma atrodas       4 g   proteīnu.

       1000 l   proteīnu �ķīduma atrodas      X  �g proteīnu.

 

Risinot proporcijas, nezināmo X atrod pilnās diagonāles vērtības (1000 l un 4 g) sareizinot un reizinājumu izdalot ar nepilnās (tās, kurā ir nezināmais) diagonāles zināmo vērtību (20 l):

 

                        X = (1000 4) / 20 = 200 (g)

 

Tātad 1 ml (1000 l) �ķīduma atrodas 200 g proteīnu.

�o koncentrāciju pārveidojot prasītajās mērvienībās iegūstam    200 g/ml = 0,2 mg/ml

 

2. Aprēķinam proteīnu koncentrāciju (mg/ml) �ķīdumā pirms at�ķaidī�anas.

Tie produktu �ķīdumi (lizāti), kuros bija sagaidāma liela proteīnu koncentrācija, pirms Jūs tos saņēmāt mērī�anai, tika at�ķaidīti. At�ķaidījuma rei�u skaits dots 4. tabulas stabiņā � at�ķaidījums reizes (x)".

Ja sākotnējais lizāts mērī�anai ticis at�ķaidīts 5 reizes, tad iegūto koncentrāciju pareizina ar at�ķaidījuma rei�u skaitu:

 

[proteīnu koncentrācija pirms at�ķaidī�anas] = [koncentrāciju mērītajā paraugā] [at�ķaidījums reizes]

 

[proteīnu koncentrācija pirms at�ķaidī�anas] = 0,2 5 = 1,0 (mg/ml).

 

 

3. Aprēķinam proteīnu daudzumu 100 g svaiga produkta (g/100g).

Zinot, ka produktu lizāti iegūti produkta iesvaram pievienojot 1N NaOH �ķīdumu tā, lai kopējais tilpums būtu 1 ml, un to, ka parauga iesvars lizātā bija vienīgais proteīnu avots, varam secināt, ka lizāta vienā mililitrā noteiktais proteīnu daudzums atradies svaigā parauga iesvarā, kura masa dota 4. tabulā.

Tātad, dotajā piemērā 1 mg proteīnu atrodas 0,25 g svaigā produkta (4. tabula, stabiņ� �iesvara masa proteīnu ekstraktam (g)�).

 

Varam sastādīt proporciju:

 

                            0,25 g   svaigā produkta satur   1,0  mg proteīnu

                        100,00 g   svaigā produkta satur    X   mg proteīnu

 

                                    X = (100,001) / 0,25 = 400 (mg)

 

Tā kā proteīnu masa tiek prasīta gramos, veicam pārveidojumu:

                                     400 mg = 0,4 g

 

4. Aprēķinam proteīnu daudzumu % no produkta sausnas masas.

 

Iepriek� tika noteikts, ka produkts P satur 30% sausnas (1. tabula).

Izmantojot �o rezultātu varam izteikt, cik gramus sausnas satur 100 g svaigā produkta:



 

Tātad, 100 grami attiecīgā produkta satur 30 gramus sausnas.

 

4. tabulas stabiņā �proteīnu daudzumu 100 g svaiga produkta (g/100g)� jau ierakstījām, ka 100 g svaiga produkta satur 0,4 gramus proteīnu.

 

No �iem abiem lielumiem varam izrēķināt, cik % no �ī produkta sausnas masas veido proteīni.




 [Proteīni % no sausnas masas] = (0,4/30) 100 = 1,3 %





                 LU Bioloģijas fakultāte                             Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas katedra                      M. Lazdiņ�