�Vispārīgā
bioloģija�, �Dzīvības
ķīmija, �ūna� Aprēķinu piemēri.
2. tabula.
Paraugu masas izmaiņas pēc �āvē�anas un noteiktais
ūdens/ sausnas saturs paraugos.
Produktu sausnas un ūdens satura
aprēķini. Aprēķinu
piemērs dots atbilsto�i kāda nezināma parauga �XXX� (Nr.
P) sausnas un ūdens satura aprēķinu gaitai.
![]() [sausnas %
svaigā paraugā] = (0,15/0,50) � 100 = 30
(%)
3.
Aprēķinam ūdens saturu (%) svaigajā paraugā: Tā kā visa
svaigā parauga masa tiek pieņemta par 100%, tad
[ūdens % svaigā paraugā] = 100 - [sausnas %
svaigā paraugā], jeb
[ūdens % svaigā paraugā] = 100 - 30 = 70 (%)
3. tabula.
Dati optiskā blīvuma un proteīnu masu saisto�ā grafika
konstruē�anai.
Koncentrācijas / masas aprēķini. Lai
veidotu grafiku, kas parāda nomērītā optiskā blīvuma
saikni ar proteīnu daudzumu, mums jāzin, cik daudz
proteīnu tika ievadīts Bradfordas reakcijā. Bradfordas
reakcijai visos gadījumos tika ņemti 20 ml testējamā
�ķīduma. Tātad jāaprēķina cik mg proteīnu
atrodas 20 ml �ķīduma,
ja tā koncentrācija ir, piemēram, 0,7 mg/ml.
Dotā koncentrācija norāda, ka katrā �ī �ķīduma
mililitrā atrodas 0,7 mg BSA (proteīnu). Ērtības
labad varam:
1 ml
izteikt �l.
1 ml = 1 000 �l,
savukārt
0,7 mg izteikt �g
0,7 * 1 000 = 700 �g. Tālāk varam
sastādīt proporciju:
1000 �l �ķīduma ar
koncentrāciju 0,7 mg/ml atrodas 700 �g proteīnu.
20 �l �ķīduma
ar koncentrāciju 0,7 mg/ml atrodas X �g proteīnu. Risinot
proporcijas, nezināmo X atrod pilnās diagonāles vērtības
(700 �g un 20 �l)
sareizinot un reizinājumu izdalot ar nepilnās (tās, kurā
ir nezināmais) diagonāles zināmo vērtību (1000 �l):
X = (700 � 20) / 1000
= 14 (�g)
Proteīnu daudzuma aprēķini paraugos. Aprēķināmie
lielumi 4 . tabulā izcelti ar uzbiezinātu tekstu. 1. Aprēķinam
proteīnu koncentrāciju mērītajā paraugā (mg/ml). Izmantojot 4. tabulas stabiņa �proteīni 20 �l �ķīduma (�g)� skaitlisko vērtību "4,0", kura nolasīta no
grafika, varam sastādīt proporciju:
20 �l
proteīnu �ķīduma atrodas
4 �g
proteīnu.
1000 �l
proteīnu �ķīduma atrodas
X �g proteīnu. Risinot
proporcijas, nezināmo X atrod pilnās diagonāles vērtības
(1000 �l un 4 �g)
sareizinot un reizinājumu izdalot ar nepilnās (tās, kurā
ir nezināmais) diagonāles zināmo vērtību (20 �l):
X = (1000 � 4) / 20 =
200 (�g) Tātad 1 ml
(1000 �l) �ķīduma
atrodas 200 �g proteīnu. �o
koncentrāciju pārveidojot prasītajās mērvienībās
iegūstam 200
�g/ml = 0,2 mg/ml
2.
Aprēķinam
proteīnu koncentrāciju
(mg/ml) �ķīdumā pirms at�ķaidī�anas. Tie produktu
�ķīdumi (lizāti), kuros bija sagaidāma liela proteīnu
koncentrācija, pirms Jūs tos saņēmāt
mērī�anai, tika at�ķaidīti. At�ķaidījuma rei�u skaits
dots 4. tabulas stabiņā � at�ķaidījums reizes (x)". Ja
sākotnējais lizāts mērī�anai ticis at�ķaidīts 5 reizes,
tad iegūto
koncentrāciju pareizina ar at�ķaidījuma rei�u skaitu: [proteīnu
koncentrācija pirms
at�ķaidī�anas] = [koncentrāciju
mērītajā
paraugā] �
[at�ķaidījums reizes] [proteīnu
koncentrācija pirms
at�ķaidī�anas] = 0,2 �
5
= 1,0
(mg/ml). 3.
Aprēķinam
proteīnu
daudzumu 100 g svaiga produkta (g/100g). Zinot, ka produktu
lizāti iegūti produkta iesvaram pievienojot 1N NaOH
�ķīdumu tā, lai kopējais tilpums būtu 1 ml, un to, ka
parauga iesvars lizātā bija vienīgais proteīnu avots,
varam secināt, ka lizāta vienā mililitrā noteiktais
proteīnu daudzums atradies svaigā parauga iesvarā, kura
masa dota 4. tabulā. Tātad, dotajā piemērā 1
mg proteīnu atrodas 0,25 g svaigā produkta (4. tabula,
stabiņ� �iesvara masa proteīnu ekstraktam (g)�). Varam
sastādīt proporciju:
0,25 g svaigā produkta satur 1,0 mg proteīnu
100,00 g svaigā produkta satur X mg proteīnu
X = (100,00�1) / 0,25 =
400 (mg) Tā kā
proteīnu masa tiek prasīta gramos, veicam pārveidojumu:
4.
Aprēķinam
proteīnu
daudzumu % no produkta sausnas masas. Iepriek�
tika noteikts, ka produkts P satur 30% sausnas (1.
tabula). Izmantojot
�o rezultātu varam izteikt, cik gramus sausnas satur 100
g svaigā produkta:
![]() Tātad, 100
grami attiecīgā produkta satur 30 gramus sausnas. 4.
tabulas stabiņā �proteīnu daudzumu
100 g svaiga produkta (g/100g)� jau ierakstījām, ka 100
g svaiga produkta satur 0,4 gramus proteīnu. No �iem
abiem lielumiem varam izrēķināt, cik % no �ī produkta
sausnas masas veido proteīni.
![]()
[Proteīni % no
sausnas masas] = (0,4/30) � 100 = 1,3 %
|