Vispārīgā bioloģija,
biologi 1. Kurss.
Īpatnējākās atziņas iz
studentu laboratorijas
darbu protokoliem.
Ūdens-buferis:
Atšķirība starp
bufersistēmas un ūdens reakciju uz
sārma pielikšanu ir tāda, ka bufersistēmās visas reakcijas ir
apgrieztas, bet
ūdens reakciju uz sārma pielikšanu nav.
Starp abu šķīdumu paņemto
tilpumu attiecību un
iegūto vides pH ir sakarība: jo mazāks pH, jo lielāks pH
līmenis, tātad vide
kļūst sārmaina.
pH ir atkarīgs no sāļu
šķīstības.
NaH2PO4
nepadara vidi skābāku,
jo tajā ir vairāk ūdeņraža disociēto jonu, savukārt Na2HPO4
vide ir sārmaināka, jo tajā ir mazāk ūdeņraža jonu.
NaH2PO4
ir diezgan stipra
sāls
Tas ir saistīts ar to, ka
ūdens ar bufersistēmu
reaģējot, H+ joni tiecas pie OH- joniem,
kas neveido īpaši
būtiskas pārmaiņas pH vidē. Savukārt, ja ūdenim pievienoNaOH,
ūdens nedisociē
jonos, tāpēc NaOH šķīduma pH vide nemainās ūdenī.
Ūdens vislabāk pieņem
sārmus, tādēļ pH palielinās.
Bufersistēmas ir ļoti
stabili savienojumi, kurus
neietekmē pH līmeņa svārstības.
Starp NaOH un ūdeni nav
reakcija, bet NaOH ūdeni
jonizē.
Optimālai mārrutku
peroksidāzes darbībai ir
nepieciešams neitrāls.
Optimālai mārrutku
peroksidāzes darbībai
nepieciešams laiks ( vismaz 1 min.) un labi sakratīt ar doto
šķīdumu.
Biete:
Bietes optimālā blīvuma minimums ir 0,01 un šis blīvums ir tas ko mēs saskatām ar aci. Un tas atbilst 620 nm viļņu garumam, kas ir sarkanīgā krāsā (mēs viņu vēl atšķaidījām ar ūdeni). Bet optiskā blīvuma max – 0,25, tas atbilst 540 nm viļņu garumam, šis ir tas posms, kuru mēs neredzam ar aci (zaļo un dzelteno krāsu), tur blīvums ir tik augsts, ka nelaiž cauri starus. Mēs redzam arī violeto krāsojumu.
Aronija:
Aronijas
optiskais
blīvums min sasniedz 600 – 620 nm, bet max – 540 nm viļņu
garuma, kas atbilst –
0,2 un min – 0,0. Tas ir izskaidrojams, ka arī aronijas sula ir
sarkanā krāsā
(kamēr neatšķaidīta tumši sarkana)*.
Un
arī viņai optiskais
blīvums nelaiž cauri zaļos, dzeltenos un arī gaiši zilos starus.
Tikai
salīdzinot ar bieti aronijas ogas optiskais blīvums ir stipri
augstāks (tās ir
tās krāsas, kuras mēs ar aci nesaskatām). Bet mērījumi nav
iznākuši līdz galam,
jo aronijas ogas šķīdums bija ļoti daudz atšķaidīts, tāpēc viļņu
garums
nesasniedza 700 nm.
*[Darba gaitā
aronijas ogu pigmentu
ekstrakts netika atšķaidīts]
Zili pelēkais krāsojums
pēc reakcijas
izskaidrojams ar šķīduma absorbcijas spēju, tas absorbē
starojuma viļņu garumu
590 nm, tā rezultātā mainās krāsa.
Proteīnu kvantitēšanā
izmanto oranžo krāsu, jo tā
atrodas pa vidu starp citrām krāsām, bet tas nav svarīgākais
iemesls. Vēl
izmanto oranžās krāsas starojumu, jo tā vislabāk laiž cauri
gaismu un tad dati
ir visprecīzākie.
Proteīnu kvantitēšanā
tika izmantota oranžā
gaisma, jo:
- tajā
ziliem toņiem kļūst krasāk redzamas atšķirības;
- grafiks
tiek pastiprināts pie oranžās krāsas;
- oranžā
krāsa saista visvairāk proteīnu;
Oranžā krāsa labi absorbē
zilo krāsu.
Oranžā krāsa ir
visspēcīgākā.
Pirms reakcijas
Bradfordas reaģentam starojuma
ceļš bija garāks.
* * *
Taukskābes pēc savas
būtības nav tauki, bet
skābes.
* * *
Aroniju sprakstošais
grafiks savu maksimumu
sasniedz pie 520, 540 nm.
* * *
Agonijas izvilkums max
absorbē pie 440 nm.
* * *
Tas norāda, ka bietes
sarkanā krāsa vislabāk
apsorbē dzelteno.
* * *
Labāk redzami tie
pigmenti, kuri aug vai samazinās
vienmērīgāk, tātad tie, kam ir lielāks skaits nevis daudzums.
* * *
Zaļa krāsa ir vide starp
augšanu un dilšanu.
* * *
Oranžā krāsā ir proteīnu
kvantitēšanas maksimums.
Proteīnu krāsošanai
izmantoja oranžu starojumu.
Oranžās krāsas starojums
ir visblīvākais, ko
pierāda arī grafiks.
Izmantoja oranžo krāsu,
jo tā ir visblīvākā un
spektrā nedalās, kā arī šājā gadījumā tai ir piemērota
amplitūda.
* * *
No šīs tabulas var
secināt, ka svaigos produktos
ir vairāk proteīnu nekā to sausnē.
* * *
No sausnes masas proteīni
aizņem maz procentu.
* * *
Procenti tika noteikti uz
aci.
* * *
Uzturā vajadzētu lietot
tos pārtikas produktus,
kuru sastāvā ir lielāks proteīnu daudzums, tie ir dzīvnieku
valsts pārstāvji.
Visvairāk proteīnu ir
pupos un sojas pupos
* * *
Par volvoksa koloniju:
Tā ir daudz masīvāka šūna
salīdzinājumā ar
pārējām.
* * *
Vislielākās vielu daļiņas
atrodamas mēģenē pēc
filtrēšanas.
* * *
Pēc centrifugēšanas tika
iegūts suspendēts
buferšķīdumas.
* * *
Var secināt, ka
centrifugējot daļiņas kļūst arvien
mazākas, tāpēc, ka vairāk sašķeļas.
* * *
Supernatants ar katru
nākošo centrifugācijas etapu
kļuva šķidrāks.
* * *
Mikroskopā redzēt varēja
kā paraugs no cietes
graudiem pāriet līdz hloroplastiem.
* * *
No vienreiz centrifugēta
materiāla ir lielas
daļiņas, taču, jo vairāk centrifugē, jo daļiņas kļūst sīkākas,
līdz tās pazūd.
* * *
Centrifugējot daļiņu
skaits un apjoms sarūk, kaut
gan otrajā pievienošanas reizē daļiņu apjoms ir vislielākais. To
varbūt varētu
izskaidrot ar to, ka 1. reizi izmantojot RCP šķīdums/vide tika
ierosināta, bet
jau 3. reizē atkal atgriezās savā vietā.
* * *
Trešajā reizē bija tikai
sīkas daļiņas ar lielu
izmēru krikumu piejaukumu.
* * *
Sākumā nogulšņu skaits
bija liels - ap 2 cm.
Nogulsnes pazuda diezgan strauji, bija redzamas minimāli, līdz
kamēr nebija
nemaz. Jo lielāks apgriezienu skaits bija, jo nogulsnes izšķīda,
līdz to
nebija.
* * *
Jo lielāks RCP, jo mazāk
daļiņu skaits
supernatantā un to skaits ir mazāks.
* * *
* * *
Spirālā ganglija šūna
* * *
Amēlijas lapa
* * *